Obecnie jedna z najdroższych kaw na świecie jest: Kopi luwak, a jej kilogram kosztuje ok. 1000 EUR. Kopi luwak produkuje się zaledwie 300-400 kg rocznie, a głównymi konsumentami są Australia, Stany Zjednoczone i Japonia, które wykupują większość kawy.
Podróżując po Bali, jak tylko dowiedzieliśmy się że jest możliwość spróbowania tego egzotycznego trunku, od razu z niej skorzystaliśmy.
Wybraliśmy się zatem do jednego z miejsc w których można skosztować jej ale i też wiele innych balijskich przysmaków.
Wybraliśmy: Ogród przypraw Teba Sari w Ubud blisko Gajmu Małpiego. Naszą wycieczką zaczęliśmy od spaceru w ogrodzie przypraw.
Byłam całkowicie podekscytowana widokiem drzewa kakaowego. Nadal nie wiem, jak przetwarzane są te zielone owoce, aby uzyskać bogatą ciemną czekoladę, która co jakiś czas poprawia mi humor.
Ogród przypraw miał także kilka roślin kawy Arabica z dojrzałymi jagodami kawy, równeiż niecodzienny widok.
W końcu przeszliśmy do bardzo znanego „Kopi Luwak”, z którego Indonezja jest tak znana. Jest to jedna z najdroższych kaw na świecie i w Indonezji.
Słynna kawa powstaje głównie w procesie fermentacji. Kot cywety żywi się najlepszymi dzikimi jagodami kawowymi, ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy, gdzie zachodzi fermentacja, a ziarna poddawane są sokom trawiennym. Są one następnie wypróżniane, stąd nazwa „kot-kupa”.
Odchody kota cyweta są zbierane przez miejscowych. Następnie są myte, czyszczone i suszone. Każda fasola jest pokryta zewnętrzną skórą zwaną pergaminem. Po dostatecznym wysuszeniu fasola jest tłuczona, co odrywa pergamin. Po usunięciu pergaminu ziarna są prażone na sucho, dzięki czemu powstaje słynny i aromatyczny Kopi Luwak.
Degustacja kawy
Po przejściu przez ogród przypraw i przywitaniu się z kotami cywet, które były zajęte trawieniem fasoli, udaliśmy się do „stołu degustacyjnego”. Duży drewniany stół pod strzechą zdawał się tak dobrze komponować w naturalnym otoczeniu. Nasza gospodyni przyszła z menu i licznymi filiżankami wypełnionymi różnorodną herbatą i kawą. Obejmowało to zwykłą herbatę cytrynową, herbatę z trawy cytrynowej i balijską kawę oraz niektóre naprawdę wymyślne rzeczy, takie jak herbata mangostan, kawa waniliowa i kawa kokosowa.
A potem przyszedł pożądany Kopi Luwak, który miał silny aromat, zwłaszcza w porównaniu do balijskiej kawy.
Jak smakuje Kopi Luwak?
Kopi Luwak jest bez dodatku mleka lub cukru. Umieść łyżeczkę kawy w proszku w filiżance i trochę wrzącej wody i zamieszaj. Następnie poczekaj, aż magia się uwolni, a proszek opadnie. Voila! Jest gotowy do picia. Jeśli masz ochotę na dodatkowy smak, zanurz laskę cynamonu i ciesz się aromatem.
Ciepła mikstura była bogatą, dobrze zaokrągloną kawą. Mimo że nie dodano mleka ani cukru, kawa wcale nie smakowała gorzko. Opary traktowały nasz zmysł węchu, a kawa traktowała nasze kubki smakowe… i oba były traktowane jak członkowie rodziny królewskiej. Jelita kotów cywetowych wykonały świetną robotę!
Koszty
Wizyta w ogrodzie przypraw była bezpłatna. Podobnie smakowała herbata i kawa. Jedyną rzeczą, która przyszła z ceną na stole do degustacji, był garnek (dwie filiżanki) Kopi Luwak, który kosztował nas 100 000 Rp za nas dwoje.
Jest sklep, który sprzedaje wszystkie herbaty i kawy znajdujące się w menu degustacyjnym. Poza tym istnieje kolekcja olejków zapachowych, mydeł, kadzidełek itp. Do wyboru, jeśli zamierzasz „Balin-ise” w domu.
Zagadka etyczna
Mieliśmy trochę Kopi Luwak w Teba Sari, ale nasze obawy dotyczące sposobu trzymania i leczenia kotów cywetowych w całej Azji Południowo-Wschodniej i Indiach nadal nas niepokoją. Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na Kopi Luwak, plantatorzy kawy zaczęli umieszczać w klatkach koty civet i zmuszać je do ziaren kawy. Zatem nie ma selekcji naturalnej, a dzikie zwierzę traci wolność. Nie można zapominać, że śmiertelność kotów cywetek w niewoli jest wysoka.
Dwa centy z naszego końca… kilka wskazówek
Jeśli nie lubisz degustacji kawy, nadal możesz cieszyć się tym miejscem. Mają uroczą restaurację na środku pola ryżowego, z potokiem biegnącym obok strefy na świeżym powietrzu. Ustawienie to rustykalny balijski i zieleń dookoła, dzięki czemu oczy i umysł będą odświeżone. Zapewniają odbiór i upuszczenie z obszaru Ubud, jeśli zdecydujesz się zjeść razem z nimi.